Navigáció
FŐOLDAL
CIKKEK
LAYERZ
WEBÁRUHÁZ
REKORDLISTA
LETÖLTÉSEK
GyIK
TARTALOM
LINKEK
KAPCSOLAT
FOTÓ GALÉRIA
VIDEÓ GALÉRIA ÚJ!!
KERESÉS
Cookie
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 448
Legújabb tag: ZDavid
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Legújabb hozzászólások
Szia! A dip főzhető,...
sziasztok! ha hot ...
Gratula!:)
Nevezett csapatok: ...
Szerény barátom már ...
:)Szia Donn! Kösz...
Szia Krisz.Gratulálo...
sziaszto jok a eloké...
Szia! Nagyon tetsze...
Ahogy kezemben lesz ...
Mitől bojlis bot a bojlis bot?
Írások

Botválasztás körüli gondolatok, mitől bojlis bot a bojlis bot?

 

A vízfelszín fodrozódik, a napsugarak melegítő hatásának köszönhetően beindult benne az élet. A kishalak felszín közeli nyüzsgése mellett egyre több pontyugrást hallani, kezdődik a szezon! Sokan már mindent előkészítettünk a kezdésre, de egy dilemma számtalanszor felvillan szemünk előtt. Egy új bottal talán eredményesebb lehetnénk ebben a szezonban?

Ez nem egyszerű kérdés, mert sokszor csak a vízparton derül ki használat közben, hogy nem az álmaink pálcáját vettük meg. Nagyon nehéz próba nélkül vásárolni és általában ilyen jellegű lehetőségünk nincs is. Ráadásul nem kis kiadás egy botvásárlás, főleg, hogy az esetek túlnyomó részében minimum párjában szoktunk botot venni. El kell tehát döntenünk, hogy mik a jellemző körülmények, amikre fel kell készülnünk, és ezekhez igazodva választunk, vagy pedig keressük a kompromisszumos megoldásokat.

 

Bojlis botokról általánosságokban

 

Elvileg bármilyen pontyozó bot alkalmas bojlizásra. Mégis, a nagytestű halakra kifejlesztett módszerhez speciális „bojlis botokat” használunk. Alapvetően anyagminőségben, hosszban, teherbírásban, rugalmasságban, a gyűrűk átmérőjében és minőségében, és a nyélrész kialakításában különböznek a klasszikus pontyozó botoktól. Tulajdonságaiknak köszönhetően gyakorlatilag bármekkora méretű hallal, jó eséllyel fel tudjuk venni a harcot a sikeres fárasztás reményében. A boltok állványain különböző hosszban és terhelhetőségben találkozhatunk velük. 10ft-14ft illetve 1,5lb-3,75lbs közt jellemzően, melyeket közvetlen használunk a horgászat alatt.

Anyagukban karbon (karbonszál) erősítésűek, mely a vékony kecses felépítéssel párhuzamosan könnyű tömeget biztosít. Osztott és meghosszabbított nyélkialakításuk elősegíti a nagyobb távolságok elérését dobáskor. A legtökéletesebb kivitelezés az lenne, ha a botunk egy darabból állna, így sehol nem törne meg terheléskor az íve, tökéletes karakterisztikát kapnánk. Sajnos ez a könnyebb szállítás szempontjából szinte kivitelezhetetlen, ezért általában két- illetve három részes kivitelben kerülnek forgalomba.

Milyen paraméterek vannak feltűntetve a boton?

 

Bothossz

 

A bothosszt nem centiméterben, hanem szülőhazájának használt mértékegységében „láb”-ban adják meg ( ft, vagyis feet). 1 láb= 30,48cm, vagyis a könnyebb számolás érdekében 30-cal kell megszoroznunk a megadott értéket. 12ft = 3,6m ; 13ft=3,9m… stb.

Ez a két bothossz a legáltalánosabban elterjedt a piacon. Ennek az az oka, hogy hosszú tesztsorozatok után ez a két hossz bizonyult a karakterisztikához igazodva a legjobban párosítható méretnek, ezzel tudjuk a legnagyobb távok elérése mellett a legkényelmesebben irányítani halunkat.

A bothossz mellett a másik leggyakrabban feltűntetett mértékegység a bot karakterisztikájára utal.

Hírek képei: grasspv_aprilis_milspecmeret.jpgKülönböző hossz, és terhelhetőségek közt választhatunk, igényeinknek megfelelően

 

Karakterisztika

 

Az angol font („lb, lbs” vagyis libra) érték a botok tesztgörbéjére (Tc- Test Curve) utaló súlyértéket jelöli meg. Sokan helytelenül ezt a botok dobósúlyával azonosítják. Számtalanszor hallani, amikor azon megy a vita, hogy egy 3 librás és egy másik 3 librás bot közt dobósúlyban mekkora különbségek vannak. Hogy melyik botnak valós a feltűntetett értéke? Valószínűleg mindkettőnek!

Mit is jelöl akkor valójában ez az érték?

1lb=453,6 gramm. Vagyis egy 3lbs bot esetén 3*453,6=1350,8 gramm szükséges ahhoz, hogy míg a botunkat vízszintesen tartjuk a nyélrészénél fogva, ezzel a súllyal megterhelve a spicc részt, a parabolikus elhajlás után a spicc és a nyélrész meghosszabbított vonala pont 90 fokot, vagyis derékszöget zár be. Parabola ívről azért beszélhetünk, mert a bojlis botok a nyélrésztől a spiccrészig hajlanak, vagyis minden porcikájuk dolgozik fárasztás közben, nagymértékben hozzájárulva ezzel a halak kitörési kísérleteinek sikeres kivédéséhez.

Karakterisztikájuk szerint három csoportba sorolhatjuk a bojlis botokat: lágy (  < 2,75lb ), közép kemény ( 2,75-3lb), és kemény ( 3,25lb < )

Találkozhatunk olyan botokkal, melyeken ez az adat nem fix érték, hanem egy –tól -ig tartomány. Ezek az úgynevezett progresszív akciójú botok, melyeknek a tesztgörbéje szélesebb tartományok közt mozog. Pl.: 2,75-3lb ; vagy 3-3,25lb. Ezek az értékek arra utalnak, hogy a botunk kellően erős a távoli dobásokhoz, de mégis lágyabb értéket képvisel a fárasztás közben. 

 

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_tesztgorbe.jpgTC- vagyis tesztgörbe, mely a bot karakterisztikájára utal

 

Két különböző típusú, de azonos karakterisztikára utaló értékkel gyártott bot dobósúlya lehet egészen különböző is egymástól. Ezzel meg is kaptuk a választ a feltett kérdésünkre.

Mégis mi alapján számoljuk át ezt dobósúllyá?

 

Dobósúly

 

Ezt az értéket számokkal nem tűntetik fel a botokon. De ha a librában megadott értéket megszorozzuk 30-cal, akkor megközelítőleg megkaphatjuk az optimális dobósúly értékét. Természetesen azonos bot esetén, személyenként is más és más értékkel kell számolnunk, hisz különböznek a dobási technikák, a testi adottságok és a fizikai korlátok is. Célszerű ezért mindig egy kisebb tömegű súllyal kezdeni a dobásokat, és kis lépcsőkkel, fokozatosan jobban terhelve a botot el fogunk jutni ahhoz az értékhez, mely a saját technikánkhoz és adottságunkhoz képest a legoptimálisabb.

 

Milyen szisztéma szerint válasszunk botot?

 

Számtalan csoportba sorolhatjuk a botokat kategóriájuk szempontjából, ezek közül csak néhányat emelnék ki.

Távdobó botok

Talán ez az a kategória, ami a legtöbb horgászt foglalkoztatja.

Jellemzően 3,6-3,9m hosszban készülnek, karakterisztikus számuk 3-3,25-3,5-3,75lb közt van.

Szembetűnő a nagyméretű keverőgyűrű és spiccgyűrű.

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_lcr_gyuru.jpgA távdobó botokra jellemző nagyméretű (~50mm) keverőgyűrű,
illetve nagyméretű (~20mm) spiccgyűrű

 

Meghatározó a keverő gyűrű távolabbi elhelyezése is az orsótartótól, mely könnyű zsinórlefutást biztosít. Ezeken a botokon általában felirat is utal a jellegre (LC, LCR- Long Cast Range)

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_milspecfelirat.jpg

Az LCR ( Long Cast Range) felirat a nagy távolságok elérésére utal

 

Hogy ezek közül melyikre essen a választás, az nagyban függ a testi és fizikai adottságunktól is. Van, akinek (és közéjük tartozom én is) a 3,90-es botok egészen egyszerűen nem állnak kézre, nem tudják annak előnyeit kihasználni sőt, hátrányosabb számukra mint egy hasonló karakterisztikájú 3,60-as pálca. Sok botot próbáltam végig, mire megtaláltam a legideálisabbat erre a célra. Nagy segítség volt a Carp Concept bot köztes szériája, mely 12,5 ft, vagyis 3,75m-es hosszban került forgalomba. Több horgásztársammal együtt ez a bothossz jelentette a tökéletes megoldást.

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_carpconcept.jpgA „Carp Concept Long Cast” széria köztes megoldása,
kompromisszumos megoldás a távoli dobásokhoz

 

Vannak olyan szériák, melyek ugyanazon kalibrálással a távdobó botok mellé rendelkeznek „Marker” és „Spod” bottal is, ezzel megkönnyítve azok választását, akik ezt a fajta módszert előszeretettel űzik.

A Marker botok azzal a céllal készültek, hogy egy jelölő úszó segítségével fel tudjuk térképezni az előttünk rejlő mederfenék részletes adottságait (pl. törések, tereptárgyak, vízmélység), majd zsinórjelölés és a jelelő úszó segítségével azt megfelelő helyre juttatva meg tudjuk az etetésünket és a dobásunk helyét jelölni. Olyan vizeken, ahol nem engedélyezett a csónak és egyéb segédeszközök alkalmazása, ez óriási segítséget nyújthat!

A Spod botok keményebb, gerincesebb botok, mint a bojlis botok. 4-5 lbs tulajdonságuknak köszönhetően, mind parittyázva, mind rakéta segítségével biztonságosan, megfelelő távolságba tudjuk juttatni velük az akár 200g-nál nagyobb tömegű etetőanyagot is. A gyártástechnológiának köszönhetően garantált, hogy azt a távolságot, amit meg tudunk horgászni a botunkkal, azt egyrészt meg is tudjuk jelölni, másrészt meg is tudjuk etetni a „kiegészítő” botokkal.

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_milspeccsalad.jpg

A „Milspec” család a bojlis bot  mellett  jelölésre és etetésre is rendelkezik olyan bottal,
mellyel elérhetőek az extrém távolságok

 

Botok csónakos horgászatra

 

Ide azokat a botokat tudnám sorolni, melyek 10ft és 11ft hosszúságban készültek.

A csónakos horgászat során, nem cél a nagy távolság elérése fizikai erővel, nem kell nagyot dobni, mivel csónakkal úgyis a meghorgászott terület közelébe tudunk jutni, és szákoláskor a hal egészen a csónak közelében emelkedik a felszínre.

A rövidségük előnyét a könnyed kezelhetőség mellett főleg a fárasztás utolsó szakaszában, szákolásnál tudjuk kihasználni. Ezek a botok kimondottan erre a célra készültek, de előnyeit élvezhetjük olyan körülmények közt is, amikor a part adottságai nem teszik lehetővé a hosszabb botokkal történő horgászatot (pl, fák lelógó ágai, sűrű növényzet jellemezte szűk partszakasz, stb.).

Nádfal előtt és más tereptárgyakkal nehezített mederfenék esetén keményebb változatot használunk ( >3lb), míg nyíltvizes, behúzós horgászatoknál személy szerint az egészen puha  botokra esküszöm ( 1,5-2,5lb). A puha bot vékonyabb, lefinomított szerelék alkalmazását teszi lehetővé, mely egyrészt bizonyíthatóan több kapásszámot biztosít, továbbá a nem tökéletes akadásnál növeli az esélyét a sikeres fárasztásnak!

 

Hírek képei: grasspv_aprilis_pionneer.jpg
Csónakos horgászatra készült bot a keményebb terepviszonyokhoz...

(Pionneer 10ft/3,5lbs)


Hírek képei: grasspv_aprilis_csonakba.jpg
és nyílt vízi használatra, mellyel a végletekig lefinomíthatjuk a szerelékünket

 

Kompromisszumos botok

 

Ebbe a kategóriába jellemzően azok a botok sorolhatóak, melyekkel nem extrém, de viszonylag nagy távolságok is megdobhatóak, és „lágyságuknak” köszönhetően a fárasztás élménye sem veszik el alkalmazásukkal. Hosszban a 12-13 ft közötti botok, 2,75-3,25 lb közt.

Sokunknak a pénztárca határt szab minden lehetőségre legalább egy botpárt tartani, így egy köztes megoldással nagyjából kiválthatóak az elvárások.

 

Tipp

Végezetül egy jó tanáccsal szeretném zárni írásomat. A gyűrűkre tapadt szennyeződések a gyűrűink és a zsinórunk élettartamát is nagymértékben befolyásolják. Legalább a horgászat befejeztével kellő alapossággal tisztítsuk meg azokat!

A szerelékes táskámban mindig van egy gyertya darab. A stucnis illesztésre általa felvitt viaszréteggel a szétszerelésnél fellépő bosszúságot - amikor nem tudjuk széthúzni a tagokat egymásból- ki tudjuk küszöbölni. Ugye sokunknál okozott már ez bosszúságot?

 

Feszüljön, hajoljon, de ne törjön!

 

Inhof András - grass - STARBAITS Team

 

 

Hozzászólások
#1grass - 2011.04.29 13:47
Ahogy kezemben lesz és letesztelem, itt jelezni fogom az első benyomásokat, ha ez segít Wink
#2ben17 - 2011.04.29 12:58
Köszönöm!
Akkor lehet, hogy én is megvárom, mert az enyém is 12,5ft és 3,25lb.
#3grass - 2011.04.29 08:47
Szia!
Örülök, ha tartalmazott hasznos információt, köszönöm! Wink
Nekem nem a fényképen szereplő paraméterű változata van, hanem 12,5ft/3lbs. Azzal 115g-al 120-at kényelmesen tudok hajigálni. Most készül abból a 3,25-ös változat, kíváncsian várom.
A 13ft/3,5lbs botokkal ismerőseim 150m fölé is dobálnak, igaz ők tudnak dobni, nem úgy mint én Smile
#4ben17 - 2011.04.29 08:08
Szia!
Nagyon tetszett a cikk amit írtál!
Csak annyit szeretnék kérdezini, hogy a Carp Concept bot amiről írsz, azzal mekkorákat lehet dobni, és mekkora ólommal, mert én a dobálós pecát részesítem előnyben és vann egy ugyonolyan hosszú botom, aminek párt keresek.
Üdv Bence
#5grass - 2011.04.21 21:00
Szia!
Én általában leselejtezett fogkefével tisztítom a gyűrűket, teljesen megfelel a célnak.
A viaszozástól meg ne félj, csak hasznára van az illesztésnek, nem jön szét tőle Smile. Én is egy botépítőtől "tanultam" Wink
#6georg72 - 2011.04.20 09:28
Szia!Tanulságas az írásad.Te h tisztíttod a gyürüket??Es ha stucnis illesztést,dobasnál nem megy szet ha bevan viaszráteggel vonva??
Üdv:georg72Smile
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [2 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]Facebook Like
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni a hírlevelünkre, akkor regisztrálnod kell oldalunkon, vagy be kell jelentkezned az oldalra.
Fotógaléria


Fotógaléria


Kiemelt Forgalmazóink


Horgászparadicsom - EgerHorgász Sziget
Kedvenc Képek