Navigáció
FŐOLDAL
CIKKEK
LAYERZ
WEBÁRUHÁZ
REKORDLISTA
LETÖLTÉSEK
GyIK
TARTALOM
LINKEK
KAPCSOLAT
FOTÓ GALÉRIA
VIDEÓ GALÉRIA ÚJ!!
KERESÉS
Cookie
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 448
Legújabb tag: ZDavid
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Legújabb hozzászólások
Szia! A dip főzhető,...
sziasztok! ha hot ...
Gratula!:)
Nevezett csapatok: ...
Szerény barátom már ...
:)Szia Donn! Kösz...
Szia Krisz.Gratulálo...
sziaszto jok a eloké...
Szia! Nagyon tetsze...
Ahogy kezemben lesz ...
Kombináljunk! Bojlik és mellette használt kiegészítőik
Írások

Egy kérdés sokunk fejében megfordul nap, mint nap. Gyúrjak sajátot, amibe a kreativitásomat bele tudom vinni, ezáltal egyedivé téve azt, vagy próbáljam meg a gyári bojlit felfűzni a horgom alá? Hogyan járnék jobban?

Aki ismer, az tudja, hogy szinte világ életemben a saját agyszüleményem által létrehozott golyókkal kergettem a halakat. Ez az állapot a 2009-es évig el is tartott, addig még gondolni sem akartam arra, hogy valaha is gyári bojlikkal horgásszak.

A kezdet kezdetén néhányszáz forintból működőképes golyót tudtam összehozni. Majd ahogy ez a módszer kezdett egyre jobban elterjedni, mindig újítani kellett valamit, hogy a halak érdeklődést nyilvánítsanak a csalim iránt. Egyre több „titkos” és minőségi összetevő kellett, hogy versenyképes tudjon az ember maradni. Mára eljutottam oda, hogy véleményem szerint egy olyan bojli, mely a legtöbb esetben versenyképes (és itt most főleg az intenzíven bojlizott vizekre gondolok), már annyira költséges az előállítás szempontjából, hogy kétszer is meggondolom, hogy nekifogjak-e?

Gyári bojlik terén, a piacon túlkínálat van. Számos gyártó megannyi féle kiváló bojlija megtalálható az üzletek polcain. A horgász szinte minden igényének talál megfelelőt, nem okoz gondot a tárolás, és rengeteg kiegészítő terméket talál, mellyel kombinálni tud.

 

Melyik a jó bojli?

Azt hiszem erre egyetlen válasz van: „az, amelyikkel hamar be tudjuk állítani a halat az etetésünkre, és a végletekig ott tudjuk vele őket tartani!”

Sok gyártó büszkélkedhet olyan termékkel melyre ez az állítás ráragasztható, én mégis egy termékre kívánok fókuszálni. Egy olyan termékre, mely egyrészt nagyon pozitív eredményeket produkált nekem, másrészt termékpalettája számos kiegészítő lehetőséget biztosít a horgászat során.

Hírek képei: kombinaljunk_pc.jpgA Starbaits- Performance Concept családja minden ízéhez egy teljes termékpalettával rendelkezik,
mely szinte minden variációs lehetőséghez biztosít megoldást

 

Hírek képei: kombinaljunk_ha.jpgA High Attraction bojlik három féle íz világgal készültek.
Halas, madáreledel dús, gyümölcsös-krémes.
Nagyon szuper széria, sok szép halat köszönhetek nekik.

 

Hírek képei: kombinaljunk_pb.jpgA Probiotic bojlik a legintenzívebb vizeken is kimagasló eredményt produkáltak.
Kiegészítő palettája szinte teljes.

 

A termékek piacra kerülését rengeteg munka és teszt előzi meg, melyeket számos különböző körülmények közt végeznek (mint pl. a vízhőfok és vízmélység, különböző mikroorganizmusokban bővelkedő vizek, különböző évszakok és légnyomásértékek, és még lehetne sorolni). Figyelembe véve a természetes összetevőket, és az olyan adalékanyagokat, melyeket a ponty felismer természetes táplálkozása során a biztosíték arra, hogy hozzánk vásárlókhoz már egy olyan véglegesített összetételben kerüljön a késztermék, amivel a legtöbb körülmény összhatása mellett is sikeresek lehetünk. A siker és a körülményekhez való gyors alkalmazkodás érdekében több mérettel találkozunk, az egészen aprótól (10mm), a relatív nagyig (32mm). Sokunk tapasztalata, hogy vannak vizek, ahol a kisebb bojlik kombinációival érünk el sikereket és vannak olyan vizek, ahol csak nagy mérettel tudunk szelektálni.

 

Hírek képei: kombinaljunk_meret.jpgA többféle méretből történő választási lehetőséggel megnövelhetjük a sikerünk kulcsát

 

Ha mind ez kevés, akkor nagy hasznunkra válhat egy- az etetőbojlitól eltérő tulajdonságokkal rendelkező csaligolyó. Intenzíven bojlizott vizeken előny lehet, ha csalink egy picit eltér az etetésre szánt bojlinktól. Ez megnyilvánulhat alakban, színben, az ízesítés mértékében és a rá ható felhajtó erőben is. Az óvatos halak gyanakvását sokszor pont ilyen kis változtatásokkal tudjuk minimálisra csökkenteni. Gondoljunk csak bele, hogy egy olyan ponty, melyet többször megakasztottak már, milyen érzést társít egy gömbformához? Ilyenkor egy eltérő alakú csalival megnövelhetjük esélyünket. Vagy ott van például a csalink kikönnyítése. Pop uppal kombinálva, vagy balanszírozott golyókkal, a felhajtóerő változtatásával elérhetjük azt, hogy egyrészt kiemeljük csalinkat a többi közül, másrészt a kikönnyítésnek köszönhetően, annak az esélye is megnövekedhet, hogy a ponty táplálkozás közbeni „porszívózás” által keltett áramlással a felcsalizott horgunk könnyebben táplálékesélyessé váljon.

Önmagában pop-up bojlival történő csalizásnál, meg teljesen ki tudjuk emelni a csalinkat a többi bojli közül. Egyrészt észrevehetőbbé és „kényelmesebben fogyaszthatóbbá” tudjuk tenni azt, másrészt alkalmazkodni tudunk a mederviszonyok által diktált körülményekhez. Egy kagylós, torzsás, növényzettel tarkított mederfenéknél az el- illetve leakadás esélyét is minimalizálni tudjuk.

 

Hírek képei: kombinaljunk_kulonbozo.jpg
A különböző csalizásra készült golyók széleskörű alternatívát biztosítanak horgászatunk során. Legyenek azok balanszírozott, gömbtől eltérő alakzatú, fluo pop up, vagy szín azonos pop up formában készültek.

 

A csalinkat íz- és illatfokozók (dip-ek) alkalmazásával is csábítóbbá tudjuk tenni az etetésen. A dip-ek plusz illatanyagot és különböző attractorokat tartalmaznak, melyeknek étvágyfokozó hatásuk is van. A folyékony dip a benne található adalékanyagoknak és olajoknak köszönhetően, megtapad a csali felületén és onnan lassan oldódva fejti ki csalogató hatását. Személy szerint különösen hideg vízben használom őket előszeretettel, de mindig ázik pár szem bojli az ízhez rendelt dippes tégelyben. Alkalmazásuk sokrétegű, a bojlik mellett sikeresen alkalmazhatók method- és stick mixek, magok, pelletek és etetőanyagok aromásításához, de még bojlikészítéshez sem haszontalan anyag. Töménységének köszönhetően néhány cseppel elég sok anyag aromásítható meg.

 

Hírek képei: kombinaljunk_dip.jpg
A Starbaits nagy töménységű dipjei széleskörű alkalmazási területet biztosítanak. Bojlik, magok, pelletek, method- és stick mixek íz- és illatosításának nélkülözhetetlen kellékei.

 

Egyéb segédanyagok

Method Mixek

Olyan horgászatokon, ahol az etetést sűrűn frissíteni kell a halak helyben tartása miatt, nélkülözhetetlen az alkalmazásuk. Közelebbi etetésnél csúzlis, távolabbinál parittyás módszerrel juttatható az etetésre, gombóc formájában. Rövid horgászatokon is kiemelkedő jelentőséggel bír, mert csalogató hatását szinte azonnal kifejti.

Lényege, hogy megfelelően megnedvesített állapotban az etetésen gyorsan bontson, ezáltal egy illat- és aromafelhőt képezve, felkeltse a halak érdeklődését. Az apró darabos összetételének köszönhetően sokáig képes helyben tartani a halat. Általában „tuningolni” szoktam magvakkal, pellettel, darabolt- és egész bojlival. Összetételének és jó tapadási tulajdonságának köszönhetően képes elég nagy mennyiségű darabosabb anyagot felvenni.

Method kosaras végszerelék nélkülözhetetlen kelléke, de sikerrel átültethető a finomszerelékes módszerekhez is etetőanyagként.

 

Hírek képei: kombinaljunk_method.jpg
A Method mixek sokrétegű alkalmazási területtel rendelkeznek.
Az effektív etetés mellett method kosaras módszernél és egyéb finomszerelékes módszernél is kitűnően alkalmazhatók.
A Performance Concept családon belül kivétel nélkül megtalálható minden fajta bojli mellé íz azonos formában.

 

Stick Mixek

Koncentrált etetéshez használt csalogató anyag. Olajokkal, attractorokkal és illatanyaggal keverve PVA háló segítségével tudjuk, közvetlenül a felcsalizott horgunkkal együtt az etetés közelébe juttatni. Optimális megnedvesítéssel egy- a Method Mixnél lényegesen lassabban bomló illatbomba, mely az etetésre vonzza a halakat. Bomlási ideje akár több óra is lehet, mely alatt az oldódó szemcsék folyamatosan lifteznek a csalink körül, ezáltal a felsőbb vízrétegekben tartózkodó halak figyelmét is felkeltve. Oldódási idejét csökkenteni tudjuk darabosabb anyagok hozzákeverésével, mint például darabolt bojli és magvak.

Dip alkalmazásával bojlik „panírozására” is szoktam használni, illetve megfelelő állagúra elkészítve és a csalibojlira rágyúrva nagyon hasznos munkát végez a legkapástalanabb időszakban is. Ilyenkor olajosabb segédanyagokkal dolgozom össze, akár egy-egy halkonzervet is hozzágyúrok.

 

Hírek képei: kombinaljunk_stick.jpg
A Stick Mixek sokoldalúan alkalmazható segédanyagok.
PVA-hálóban, ólomra- vagy akár a hajszálelőkén felkínált bojlira gyúrva koncentrált etetéshez, de még a bojlik panírozásához kiválóan használható.

 

Pelletek

A bojlik összetevőiével közel azonos, ízben megegyező, de gyorsabban oldódó csalogató anyag. Kiválóan alkalmazható PVA-s koncentrált etetéshez. Használatával a felcsalizott előkénk körül egy koncentrált illatfelhőt hozhatunk létre, mely a távolabb tartózkodó halakat is nagy eséllyel odavonzza. Összetételének köszönhetően nem telíti el a halakat, gyorsan emészthető, ösztönző hatással van a táplálkozásra. Különösen a hideg vízi horgászatoknál szoktam alkalmazni.

 

Hírek képei: kombinaljunk_pellet.jpg
A Pelletek alkalmazásával egy koncentrált illatfelhőt tudunk létrehozni a csalink körül.
Kiemelkedő jelentősége lehet hideg vizes- és rövid időtartamú pörgős horgászatoknál.

 

A megemlített segédanyagok mind hozzájárulhatnak egy-egy sikeres horgászathoz egyenként, de többes alkalmazásuk esetén is. Az már csak hab lehet a tortán, ha mindezt azonos íz kapcsolással tudjuk alkalmazni.

 

Visszatérve a bevezető gondolathoz, természetesen a mai napig gyúrok bojlit, mert mind az elkészítésének, mind a vele átélt sikereknek megvan a maga feeling-je. Az idő nagyúr, és sokszor azt a kevéske kis szabadidőt a horgászatra szeretném fordítani. Ilyenkor úgy gondolom, nagy segítség lehet egy olyan termékpaletta, ahol a bojlik mellett, számos kiegészítőkhöz is tudunk nyúlni. Akár a gyári golyó mellett tesszük le a voksunkat, akár saját magunk által készítettet viszünk a partra, nagyon fontos, hogy bízzunk benne ! Bízzunk benne, mert e nélkül a siker, sokat várathat magára!

 

Inhof András (Grass) STARBAITS Team

 

 

Hozzászólások
#1georg72 - 2011.05.23 09:57
Szia!
Nagyon tetszett a cikk amit írtál!Nagyon jó beszámolót irtal megint.Valóban egyre kevesebb idö van othoni gyurásra,de gyári bojlik sokszor bizonyítottak.Persze kell hozza pár kiegészítök,hogy megnöveljük sikereinket.A Probiotic bojlikot szeretném letesztelni..Smile
Üdv:georg72
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 25% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 75% [3 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]Facebook Like
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni a hírlevelünkre, akkor regisztrálnod kell oldalunkon, vagy be kell jelentkezned az oldalra.
Fotógaléria


Fotógaléria


Kiemelt Forgalmazóink


Horgászparadicsom - EgerHorgász Sziget
Kedvenc Képek