Navigáció
FŐOLDAL
CIKKEK
LAYERZ
WEBÁRUHÁZ
REKORDLISTA
LETÖLTÉSEK
GyIK
TARTALOM
LINKEK
KAPCSOLAT
FOTÓ GALÉRIA
VIDEÓ GALÉRIA ÚJ!!
KERESÉS
Cookie
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 448
Legújabb tag: ZDavid
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Legújabb hozzászólások
Szia! A dip főzhető,...
sziasztok! ha hot ...
Gratula!:)
Nevezett csapatok: ...
Szerény barátom már ...
:)Szia Donn! Kösz...
Szia Krisz.Gratulálo...
sziaszto jok a eloké...
Szia! Nagyon tetsze...
Ahogy kezemben lesz ...
Melyik bojlit válasszam?
Melyik bojlit válasszam?

Sokszor felteszik nekem azt a kérdést  a horgásztársaim, hogy gyári kész vagy saját készítésű bojlival horgásszanak. Miből készülhetnek a gyári bojlik, összetételük  tartalmazzák-e azokat az anyagokat, amelyeket otthon saját készítésű bojlinkba beleteszünk.  Van-e  megfelelő csalogató  hatásuk a halak számára? Értékesebb-e az a ponty, amit saját készítésű bojlival fogtunk?

 

Megközelítőleg 20 éve, amikor megismerkedtem a bojli horgászattal, hazánkban még a gyári kész bojli beszerzése is gondot okozott, az alapanyagok, aromák beszerzéséről és az ehhez kapcsolódó szakirodalom hiányáról nem is beszélve. A készítéshez elengedhetetlen eszközök - mint a különböző méretű bojli roller, vagy a massza kinyomó pisztoly -, szintén hiány volt akkoriban a piacon.

Emlékszem, Ausztriába kellett mennem a bojli készítéséhez szükséges alapanyagokért. Az így előállított bojlik nagyon költségesek voltak, nem is számolva az utazással töltött hosszú órákat. Annyi  poizitívum azért ért engem, hogy kitanultam az autószerelés csínját-bínját, mivel a lepukkant mustársárga Wartburg, amivel útra keltem, sokszor okozott meglepetéseket. Mára ez a helyzet teljesen megváltozott.  A nagyobb cégek, mint pld. a Star Baits, a kész bojlik és a készítéshez szükséges alapanyagok teljes skálájával rendelkezik. De visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, hogy „melyik bojlit válasszam?” erre a kérdésre rövid választ adni nagyon nehéz, mivel napjainkban, akárcsak az autógyártásban, a bojligyártásban is rohamos minőségi fejlődés tapasztalható a rendkívül széles íz és összetevők tekintetében.

A régen forgalomba került gyári bojlikhoz  képest, a mai kész bojlik gonddosan összeválogatott alapanyagokból, aromákból készülnek, amelyek hosszas tesztelés után kerülnek forgalomba, ha már eredményességükről tanúbizonyságot tettek. Hosszú éveken keresztűl magam is szinte 90 %-ban saját készítésű bojlival horgásztam, napokat töltve készítésével, az alapanyagok és az aromák beszerzésével. Mára ez az arány megváltozott, hiszen a kiváló minőségű StarBaits bojlik eredményesség szempontjából nem maradnak alul az általam készített bojliktól.

Természetesen nekem is van egy favorit saját készítésű bojlim, amit minden évben elkészítek és ha azzal fogok szép pontyokat, mindig ad egy kis plusz jó érzést, ami elfeledteti a készítéssel járó rengeteg macerát. Vegyük figyelembe azt, hogy nem árt az évszakokhoz is kiválasztani a különböző ízű, méretű és színű – lebegő vagy süllyedő – bojlikat, melyek jelentősen növelik eredményességünket kedvenc halaink, a pontyok kifogásában. Ilyenkor rájövünk arra, hogy ennyi féle csali elkészítését nagyon nehéz megvalósítani.

Tavaly, zalai horgásztúrám alkalmával barátaim saját készítésű,   én pedig Star Baits gyári bojlival horgásztam. Már a beetetésnél azzal cikiztek a zalai barátaim, hogy tényleg ezzel a gyári tésztagolyóval akarom-e riogatni a halakat? De az aznap éjjel fogott harmadik 10 kg feletti ponty után – melyek közt volt egy 15 kg-os is -, nem győztek kéregetni az előtte lehúzott gyári bojliból, én meg adtam szívesen, hogy legyen nekik is egy jó hétvégéjük.

Ezért a legnagyobb örömömre a Star Baits cég kihozott több komplett bojli családot, melyekhez az etetőbojlin kívül még több kiegészítő is tartozik. Pl.: kiegyensúlyozott horogbojli, lebegő bojli, mini pelletek, dipek és methodmixek. Ízben és összetételükben is különböznek ezek a bojli családok, amelyeket eltérő névvel és színnel jelöl a gyártó cég. Így lehetőséget adnak, hogy az általunk horgászott vízhez a legmegfelelőbb bojlit és kiegészítőit válasszuk. A Star Baits idei újdonsága a Layerz bojlicsalád, mely az előzőkhöz hasonlóan minden összetevőt tartalmaz, amire a halaknak szükségük van: egy kis extrával fűszerezve.

A Layerz bojligolyó külső  kéregrésze kb. 4-6 óra alatt a víz hőmérsékletétől függően leoldódik, egy ízfelhőt képezve, így folyamatos intenzitással csalogatja etetésünkre a halakat.

A kiegyensúlyozott horogbojli segítségével az agyonhorgászott vizeken a megfelelő végszerelék párosításával jó eredményeket érhetünk el. A kiegyensúlyozott horogbojlik könnyebbek az etetésre szánt bojliknál, így az óvatosabban táplálkozó halak is könnyebben felszívják, biztosítva ezzel a horog jó akadását.

A dipek csalogató hatását sem hagyhatjuk figyelmen kívül, főleg felmelegedő vagy kevesebb egyedszámú vizek esetében. Alkalmazhatjuk bojlik dipelésére vagy adalékként a method mixhez öntve fokozhatjuk annak hatását. Koncentrált etetésnél igen jó szolgálatot tesznek a -6 mm-es Pelletek, melyeket magában vagy method mixel keverve PVA hálóban juttathatunk a horgon lévő csalink közelébe. Természetesen a pelleket is dipelhetjük, mivel a dipek nem oldják a PVA hálót. A pop-up bojlik dippel való aromásításánál azonban ügyelnünk kell arra, hogy ha túl sok dip aromát szív magába, elveszítheti a lebegő hatását.

Remélem mindenki megtalálja számítását és el tudja dönteni, hogy főzi-e, vagy veszi.

Dobrai Zsolt

Hozzászólások
#1bada - 2015.09.03 11:57
Szia! A dip főzhető,de lényegesen nagyobb mennyiségben használd mint az aromát!
#2szacsa - 2015.07.20 12:22
sziasztok!
ha hot demon bojlit szeretnék csinálni, milyen aromát ajánlotok hozzá? a dip aromája az főzhető?
üdv. szacsa
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékeltékFacebook Like
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni a hírlevelünkre, akkor regisztrálnod kell oldalunkon, vagy be kell jelentkezned az oldalra.
Fotógaléria


Fotógaléria


Kiemelt Forgalmazóink


Horgászparadicsom - EgerHorgász Sziget
Kedvenc Képek